Träningsdagbok för orienterare i Microsoft Excel Användar- handledning Visa installations- handledning Copyright Mats Troeng 2000-2002 Av samma upphovsman: WinSplits Gör sträcktiderna levande |
För vem?Träningsdagboken riktar sig främst till orienterare som tränar regelbundet och systematiskt, men den passar även för andra konditionsidrottare. Varför föra träningsdagbok på dator?Det är enklare! Du behöver bara fylla i träningen dag för dag, sedan sköter datorn resten. Vecko- och månadssammanställningar, summeringar och diagram produceras automatiskt. Det blir enklare att utvärdera och söka samband i den genomförda träningen. Träningsdagbokens uppbyggnad och omfattningTräningsdagboken kräver att Microsoft Excel 97 eller senare är installerat på datorn. Träningsdagboken är ett exceldokument bestående av ett antal kalkylblad där olika data presenteras. Kalkylbladen är i tur och ordning Dag; Vecka; Månad; Diagram, dag; Diagram, vecka; Diagram, månad; Diagram, totalt samt Inställningar. För att visa ett visst kalkylblad klickar du på motsvarande flik längst ner i excelfönstret.
Träningsdagboken omfattar bokföring av den genomförda träningen. Utvärderingar, tränings- och tävlingsplanering och liknande ingår inte. Skapa en ny träningsdagbokInnan du kan börja bokföra din träning måste du skapa en ny träningsdagbok. När du packar upp installationsfilen öppnas exceldokumentet Skapa ny träningsdagbok automatiskt. Om du vill öppna det på nytt senare hittar du det i den mapp där du installerade träningsdagboken. Dokumentet innehåller makron som behövs för att skapa träningsdagboken. Det kan hända att Excel varnar för detta, välj i så fall att öppna dokumentet med makron.
Ett kalkylblad med inställningar för den nya träningsdagboken visas. Här bestämmer du vilka datum som träningsdagboken ska omfatta, hur många och vilka träningstyper som ska ingå, samt andra inställningar. När dessa uppgifter är ifyllda kan du skapa träningsdagboken. Utförliga instruktioner finns i nämnda kalkylblad. Om du får felmeddelanden under körningen av makrokoden beror det troligen på att datorn du använder har för låg prestanda. Försök i så fall att skapa träningsdagboken på en annan dator, eller ladda hem en färdigskapad träningsdagbok. Fylla i träningsdagbokenNär träningsdagboken skapats enligt dina önskemål kan du börja fylla i din träning. Det enda kalkylbladet som du ska göra inmatningar i är kalkylbladet Dag. Klicka på fliken Dag längst ner i fönstret för att visa detta kalkylblad. Här visas träningen dag för dag i tabellform. Det finns utrymme att fylla i fyra träningstyper per dag, en på varje rad. Du fyller i de celler som är gultonade (om du inte ändrade de färgerna vid skapandet). Ändra inga andra celler!
När du matat in alla uppgifter sparar du dokumentet. I vissa versioner visas en varningsruta om att filen skapades i en senare version av Excel, och att information kan gå förlorad. Du kan lugnt bortse från denna varning och klicka Ja för att spara filen. Vecko- och månadssammanställningarI kalkylbladen Vecka och Månad visas en sammanställning av årets träning i tabellform för respektive tidsperiod. Dessa sammanställningar grundar sig på vad du matat in i kalkylbladet Dag, vilket innebär att du inte ska fylla i något här. Kolumnerna har följande innehåll:
Totalsummor för den period som hela träningsdagboken omfattar hittar du längst ner i respektive kalkylblad. DiagramFör att göra träningssammanställningen överskådlig kan den genomförda träningen visas i diagramform. I kalkylbladen Diagram, dag; Diagram, vecka; Diagram, månad och Diagram, totalt visas ett antal olika typer av diagram. Diagrammens rubriker anger vilka data som presenteras. Anpassa träningsdagboken för egna behovDen som har goda kunskaper om Excel kan anpassa träningsdagboken efter sina egna behov och önskemål. Det kan innebära att lägga till nya diagram, ändra färger och typsnitt, skapa egna makron etc. Innan du börjar göra ändringar - ta en säkerhetskopia! Det kan ibland vara mycket svårt att återställa saker som ändrats, speciellt när man kör egna makron. I sammanhanget kan nämnas att data förekommer dubbelt i kalkylbladen Dag, Vecka och Månad för att göra sammanställnigar och diagramskapande enklare. Den ena uppsättningen är emellertid dold, eller rättare sagt är texten vit på vit bakgrund. Du kan ta fram den igen genom att markera allt till höger om tabellerna i nämnda kalkylblad och sätta textfärgen till svart. På så sätt kan du enklare arbeta med kalkylbladens data. Allmänna tipsFör att snabbt förflytta dig mellan kalkylblad i träningsdagboken använder du dig av Excels kortkommandon för detta. De är Ctrl+Page Up för att visa föregående kalkylblad och Ctrl+Page Down för att visa nästa kalkylblad. En fil för ett års träning har en storlek på åtminstone 3 MB. När man ska skicka över filen med e-post till sin tränare, eller flytta den mellan två datorer på en diskett är det klokt att först komprimera den med et kompressionsprogram som WinZip eller ZipGenius (det sistnämnda är gratis). Träningsdagbokens filstorlek är i komprimerat format ungefär 20% av den ursprungliga filstorleken. Du kan ändra i och kopiera träningsdagboken utan restriktioner. Ett mycket viktigt tips är att ta säkerhetskopior med jämna mellanrum! Detta gäller särskilt om du experimenterar med egna ändringar, eftersom data då lätt kan försvinna eller ändras. Upphovsmannen fråntar sig allt ansvar för skadade filer, förlorade data och liknande. Saknar du någon funktion i träningsdagboken? Kontakta mig via e-post (mats.troeng@swipnet.se) så kanske funktionen finns med i nästa utgåva! Eftersom träningsdagboken kan laddas ner kostnadsfritt ingår ingen support av något slag. Det gäller både själva användandet samt support vid felsökning. De flesta frågor om användandet finns i den här handledningen. |